Fekete, fehér, igen!

A klíma már rég nem csak egy fehér doboz, ami a falon fújja a hideg/meleg levegőt. Egyrészt nem feltétlenül fehér, másrészt nem kell, hogy a plafon alatt helyezzük el.

A klímáról mindenkinek az oldalfali egységek jutnak eszébe a szobában, esetleg a házak falán egyre inkább szaporodó fehér, ventillátoros dobozok, amikről már mindenki tudja, hogy a (split, vagyis külső/belső egységből álló) klímák kültéri részei.

Mindez azonban nagy egyszerűsítés, mert pld. ránézésre nem sokan tudják megmondani egy külső egységről, belül levegő/levegő (amit a többség csak klímának hív), vagy levegő/víz egységhez kapcsolódik, (ezt pedig egyszerűen hőszivattyúnak hívja a köznyelv), miközben a hőszivattyúknak is számos fajtája létezik ezen a kettőn kívül.

Most azonban nem célunk teljes rendet tenni a fogalmak között, mindössze szeretnénk felhívni két újdonságra a figyelmet. Az egyik a Fisher Black sorozata, aminek beltéri egységei ‒ kitalálhattátok ‒ feketék a megszokott fehér helyett. Önmagában ez a tény már nagyon menő, high-tech külsőt kölcsönöz a beltéri egységnek, miközben sokkal jobban illeszkedik mondjuk színes falakhoz, vagy olyan modern lakásbelsőkhöz, ahol bátrabban bánnak a színekkel. A black sorozat ehhez képest nemhogy nem kerül többe, mint az azonos készülékek fehér változatai, de most még jelentős árengedménnyel is kínáljuk, hogy minél többen felfedezhessék: a klíma nem feltétlenül fehér. A sorozatnak műszaki értelemben sincs szégyellnivalója, mert a 4,6 „jóságfokú” (SCOP) Black készülékek a Fisher Comfort Plus sorozathoz tartoznak, ami azt jelenti, hogy külső és belső egységeik is nagyon csendesek, beépített wifi modullal rendelkeznek, így bármilyen okostelefonról vezérelhetők. Többszörös szűrőjükkel eleve steril, ionizált levegőt fújnak a beltérbe, és általában is gyárilag tartalmaznak minden olyan szolgáltatást, amit egy klímától el lehet várni, ide értve például az automatikus programokat vagy az öndiagnosztikát, amivel megelőzhetőek a meghibásodások.

Mind említettük azonban, a klíma fogalma nem áll meg az oldalfali egységeknél. Sokan például még nem is hallottak a parapetes klímákról. Parapet alatt jelen esetben pont azt kell érteni, mint annak idején a parapetes gázkonvektoroknál. Vagyis a klíma ez esetben jellemzően alacsonyra, többnyire az ablak alá kerül, és a „külvilággal” ‒ hasonlóan a parapetes gázkonvektorhoz ‒ egy a falba vágott nyíláson kapcsolódik. Bár a parapetes készülékek jellemzően valamivel drágábbak, mint az oldalfali klímák, számos előnyük, praktikus tulajdonságuk van azokhoz képest:

  • Nincsenek látható kábel- és csőalagutak a falon ‒ természetesen gázcsövek sem

  • A klíma nem vesz el, illetve nem igényel értékes falfelületet a könyvespolcok, szekrények, festmények elől, hiszen az ablak alatt van, ahova többnyire a fűtőtestek kerülnek. Ennek megfelelően tetőterekben is tökéletes választás lehet.

  • Megjelenése modern és letisztult, belső helyigénye töredéke a ‒ korábbi ‒ gázkonvektorokénak, miközben hatásfoka 4-5x jobb azoknál.

  • Létezik monoblokkos kivitelben is, amelyeknek még a szokásos kültéri egysége sincs. Működéséről, meglétéről a ház külsején csak két szellőzőrács árulkodik, ami építészetileg, esztétikai szempontból nem közömbös, de bizonyos műemléki épületeknél, homlokzatoknál egyben az egyetlen megoldás is az utólagos klímaszerelésre.

A fenti termékcsaládok ‒ számtalan más készülék mellett ‒ most kiemelkedően kedvezményes áron érhetők el a www.klimapest.hu oldalon, akár szereléssel együtt, akár önmagukban.

Tartalomhoz tartozó címkék: hírek